Meubelmakers gaan aan de slag met duurzame planken van DSM en ECOR

De ontwikkeling van duurzame meubels komt in een nieuwe fase. Een aantal grote meubelfabrikanten gaat bekijken hoe in Limburg ontwikkelde recyclebare planken gebruikt kunnen worden om er bijvoorbeeld tafels en kasten van te maken.

Dat hebben DSM-Niaga en ECOR, makers van de planken, laten weten tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

DSM-Niaga houdt zich binnen het concern bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten, ECOR is specialist voor duurzame oplossingen voor wonen en bouwen en heeft een vestiging in Venlo. Gisteren zetten de bedrijven hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst met een consortium van meubelmakers, waaronder Royal Auping, Canary Company, Cartoni Design, Concourse, INTOS, König+Neurath, Occony, Triboo en Zwartwoud.

DSM-Niaga en ECOR werken al sinds 2017 samen aan ‘groene’ oplossingen voor de meubelindustrie. Ze hebben vlakke panelen op basis van cellulose ontwikkeld die schuimbord, vezelplaat of MDF kunnen vervangen en geen lijm bevatten. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe planken volledig geschikt zijn voor hergebruik.

Afgedankt

Volgens de bedrijven, die zich baseren op cijfers van adviesbureau Eunomia, is dat hard nodig. Zo wordt in de Europese Unie elk jaar 10 miljoen ton aan meubels afgedankt. Het merendeel belandt op een vuilstort of wordt verbrand. ,,Om producten voor dagelijks gebruik future proof te maken, moeten alle betrokken partijen meedoen. Samen staan we sterker”, zegt Kelly Hall, directeur van DSM-Niaga over het belang van het nieuwe samenwerkingsverband.

Het DSM-onderdeel ontwikkelde eerder duurzaam tapijt en samen met beddenspecialist Auping een volledig recyclebaar matras. De vraag wanneer de eerste meubels met de duurzame panelen op de markt komen, kon een woordvoerder gisteren nog niet beantwoorden.

Duidelijk is wel dat DSM-Niaga en ECOR brood zien in de samenwerking. De partners hebben aangekondigd dat ze de productie van hun meubelpanelen in 2020 op te voeren.

Bron: De Limburger – 26 oktober 2019

Menu